Filmprodusent – mer enn bare filming

En filmproudsents rolle er å ha oversikt og kontroll på filmprosjektet.
Filmskaper Marius Loland

Filmskaper Marius Loland er en norsk filmprodusent med over 100 filmproduksjoner bak seg. Filmprodusenten leder den omfattende prosessen det er å realisere en film på grunnlag av en idé eller ut fra et manuskript.

Produsenten setter i gang, koordinerer, har oppsyn med og kontrollerer hele produksjonen inkludert finansiering, ansettelse av hovedaktører som regissør og skuespillere, og økonomisk kontroll. Til slutt er det også filmprodusenten som sørger for at filmen blir visningsklar.

Så hvorfor er jeg din filmprodusent?

Jeg har lang erfaring som produsent av alt fra reklamefilmer for bedrifter, til dokumentarfilm for blant annet NRK. Produksjon av film handler ikke bare om selve filmingen. Det handler om å fange en ide og konseptualisere den, produsere historien og presentere resultatet for et publikum. Det er først når du forstår dette samspillet at du virkelig kan starte produksjonen av en film.

En filmprodusent lager et puslespill

Med andre ord er det jeg som legger alle bitene av puslespillet sammen, slik at du kan konsentrere deg om det ferdige bildet. Kanskje har du en historie som skal fortelles, eller kanskje du har et produkt som er litt vrient å selge? En velprodusert film løser dette problemet for deg.

En filmprodusent blir ofte ansett for å være «portåpneren» som avgjør om en film blir realisert eller ikke. Jeg tenker at vi snur dette rundt, og lar deg bestemme om prosjektet ditt blir noe av. Absolutt alt er mulig å få til, men det er selvfølgelig avhengig av budsjett. Kom til meg med ideen din, så går vi gjennom den sammen og vurderer hva vi kan få til. Det er ikke sikkert du har råd til å bruke Johnny Depp eller Jennifer Lawrence, men det gjør ingenting. Det er utrolig mye som er mulig, dersom vi bare gjør det riktig.

Filmskaper Marius Loland har erfaring fra over 100 filmproduksjoner.

Dokumentaren «Mot en av mine minste» som gikk på NRK 2017.

Mer om meg

Å produsere kvalitetsfilm er en lidenskap jeg har hatt siden jeg startet som filmskaper i 2008. Før det tok jeg utdanning som journalist, og jobbet i Lindesnes avis i 3-4 år. Dette ga meg en solid ballast som historieforteller, noe som senere har blitt supplert med spesialisering i kamerateknikk og postproduksjon.

Høydepunkter i karrieren min har vært å produsere dokumentaren "Mot en av mine minste" som ble solgt til NRK, fargekorrigering for Louis Vuitton, filmfotograf for Secret Garden og filmfotograf for De Jentene Der filmproduksjon. Likevel brenner jeg for å fortelle de nære og små historiene som ofte har en tendens til å forsvinne i mengden.

Å gi en stemme til de som ikke blir hørt.